Influence of food insecurity in the quality of life of Brazilian type-2 diabetes patients

Regina Fideles de Andrade, Claúdia Oliveira da Silva, Maria Inácia de Sá, Umbelina Ribeiro Soares, Luzitano Brandão Ferreira

Resumo


Resumo
Objetivo: Verificar a influência da insegurança alimentar na qualidade de vida de pacientes com diabetes. Métodos: Estudo transversal, descritivo, baseado em questionários de insegurança alimentar e qualidade de vida (SF-36). Resultados: Participaram 149 pacientes com diabetes tipo 2. Verificou-se que 22,1% apresentavam insegurança alimentar com (6,0%) ou sem fome (16,1%), havendo relação destas últimas com ausência de um parceiro fixo, menor grau de instrução e nível sócio-econômico. Observou-se piora significativa da qualidade de vida em pacientes com insegurança alimentar em relação à capacidade funcional, aspectos físicos, aspectos emocionais, dor, vitalidade, aspectos sociais e saúde mental. Obesidade relacionou-se com piora dos aspectos emocionais e aspectos sociais; idade com aspectos físicos; uso de insulina com aspectos emocionais. Conclusão: A insegurança alimentar diminui drasticamente a qualidade de vida de pacientes diabéticos.
Descritores: Diabetes Mellitus Tipo 2; Alimentação; Nutrição em Saúde Pública


Abstract
Objective: To investigate the influence of food insecurity in the quality of life of patients with diabetes. Methods: Descriptive study based on questionnaires of food insecurity and quality of life (SF-36),. Results: 149 patients with type-2 diabetes participated in this study. 22.1% were found to have experienced food insecurity with (6.0%) or without hunger (16.1%) and that these aspects were associated with the absence of a partner and low levels of education. There was a statistically significant worsening of quality of life in patients with food insecurity with regard to physical functioning, vitality, emotional life, pain, social functioning and mental health. Obesity was related to the deterioration of emotional and social aspects; age with physical aspects; use of insulin with emotional aspects. Conclusion: Food insecurity dramatically decreases the quality of life of diabetes patients.
Key-words: Diabetes mellitus type 2; quality of life; eating habits; public health nutrition

Texto completo: PDF